maanantai 10. joulukuuta 2012

Terveysintoilijan piparipajalla

Joskus yritin tehdä jotakin karppitapaisia pipareita, ja pipariksihan se meni... Mutta tällä kertaa niistä tulikin ihan toimivat, niistä pystyi tekemään ukkoja ja ne maistuivatkin ihan ookoolle. Ei tullut ylimakeaa, pikemminkin riittävän stydiä, ettei tarvitse syödä ihan kaikkia kerralla. Eli siis semikarppi, gluteeniton ja melkein sokeriton piparkakku :)

Nää ei oo mitään pipariukkoja. Nää on pipariäiti, piparivauva ja pipari-isi. Äiti siis tuo kaikkein isoin...


.
Ainekset:

200g taateleita monta tuntia liotettuina (+liotusvesi)
5tl piparimaustetta
1/2 dl raakaruokosokerisiirappia (ehkä agavekin toimis?)
150g voita
4dl hirssijauhoa (vois kokeilla ens kerralla tattarijauhoilla)
1 dl riisijauhoja
2 rkl psylliumjauhoa
2 tl soodaa
1 muna

(+Leipomiseen x määrä quinoajauhoa, tai mitä jauhoja nyt haluaakaan käyttää)

Taustalla näkyy myös Aurelian askartelemat lasipurkkilyhdyt. Vissiin me ollaan aika tehokkaita!


.
Lämmitä kattilassa siirappi ja piparimausteet, sen verran, että sekoittuvat, ei tarvitse keittää. Lisää voi nokareina niin, että se sulaa sinne joukkoon. Anna jäähtyä.

Laita taatelit liotusvesineen blenderiin ja aja sileäksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään (jauhot+sooda+psyllium). Sitten sekoita kaikki ainekset samaan kulhoon, siis siirappivoiseos, taateli, jauhot ja muna tasaiseksi massaksi. Anna seistä yön yli jääkaapissa.

Leipominen on helpointa niin, että levität leivinpaperin pöydälle ja kaadat sen päälle quinoajauhoa. Siihen nostetaan sköntsä taikinaa ja ripotellaan vielä lisää jauhoja. Sköntsän päälle laitetaan vielä toinen leivinpaperi ja kaulitaan taikina linttanaksi sen läpi! No, loput sitten perinteisen kaavan mukaan, eli muotilla ristiin rastiin ja puolet taikinasta suuhun. Paistetaan n 200 asteessa n 10 min. 

Tätä perinteistä ja oleellista työvaihetta ei tarvitse opettaa ensikertalaisellekaan.


.
Violettia kuorrutusta en ehtinyt vielä testaamaan, mutta yksi toimiva sokeriton piparikuorrutus voisi olla kookosöljystä tehty töhnä, koska se kovettuu kylmässä. Öljyyn voisi sekoittaa jotakin makeutusainetta (steviaa tai hunajaa) ja violetin värin takia mustikkasosetta. Vois tulla ihan hyvä, raportoin jos saan tehtyä! ja raportoikaa ihmeessä jos on jotain hyviä vinkkejä näihin!! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti