sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Mitä on ja mitä ei ole

Positiivisuus on yksinkertaisimmillaan sitä, että ajatellaan ja puhutaan asiat positiivisessa muodossa. Se ei ole sitä, että suggeroi itsensä uskomaan kökköasioiden olevan positiivisia, vaikkeivät olisikaan. Positiivisessa muodossa kerrotaan kuinka asiat ovat sen sijaan, että kerrottaisiin kuinka ne eivät ole. Tämä antaa aika hauskan perspektiivin kaikkeen toimintaan. Se on toisinaan aikasta vekkulia ja voi antaa aika raikkaita näkökulmia.Ehkä yleisin negatiivisessa muodossa oleva lipsahdukseni on "en jaksa" kaikkine muunnelmineen. Aina välillä onnistun hauskastu huomaamaan kieltosanan (ei) ja terästäydyn pohtimaan: mikä tilanne on, koska se ihan varmasti jotakin muuta kuin mitä se ei ole ;) Siis yksinkertaisemmin: jos ei ole jaksamista, niin mitä sitten on? Saatan huomata, että on väsymystä, on nälkä, on uupumusta, on liikaa kaikkea, on... Jos olisin vain valitellut jaksamattomuutta olisi nämä asiat saattaneet oikeasti jäädä huomioimatta. Ja kun tiedostan mikä on vikana, asialle on ehkä helpompi tehdä jotain. Täytyy järjestää tauko, päikkärit, istahtaa, järjestää sekavat ajatukset... ja ai niin välipala vois välillä olla ihan jees... raakasuklaata?!! :P

Positiivisessa muodossa asiat on erinomaisen paljon selkeämpiä. Aurelia antoi tästä erinomaisen esimerkin tänään :D (Äiti oli aika ylpeä kasvatustaidoistaan... Tai no, ehkä se oli vain isältä perittyä... ;) ) Iltapalalla tarjosin Aurelialle porkkanaa. "Haluan olla ilman porkkanaa!", kuului uhmaikäisen ponteva vastaus. Se oli niin selkeää, että siihen vain oli pakko tyytyä. Jos Aurelia olisi alkanut uhmaikäiselle tyypillisesti inttämään, että ei ei ei halua, olisi ylipuhuminen tullut aika luontevasti äidin puolelta... (Saattaa muuten toimia kaikissa tilanteissa, missä ei halua tulla ylipuhutuksi!)Erityisesti isommissa elämäntapamuutoksissa tämä on hyvä juttu. Jos luo itselleen laihdutuskuurin aloittaen siitä mitä ei saa syödä, tulee dieetistä aika varmasti pelkkää kituilua, jos se ollenkaan pitää. Jos sen sijaan lähtee liikkeelle tyhjästä paperista ja alkaa listaamaan ruokia, joita kannattaisi syödä edistääkseen terveyttään (yllätyt, kuinka paljon tiedät tästä aiheesta!), niin voi tulla aika paljon mielekkäämpi dieettaus, plus että siinä on kätevästi ostoslistakin tehtynä! :) 

Omalle ostoslistalle tuli esimerkiksi idut (tai siis niiden siemenet), paprika, useat eri öljyt (seesam, omega-3, hamppu, kookos, camelina, auringonkukka, kala...), raakasuklaa-ainekset, sipuli, parsakaali, porkkana, pakastemarjat, kookosmaito, luomuliha, luomukananmuna, salaatti, basilika, 100%-kauraleipä, luomuvoi, avocado... Siis tosi paljon tosi herkullisia ruokia! Nam! Tästä tulee ihan mahtava dieetti :D Mitä mielestäsi listalle voisi vielä lisätä? Tai mitä omalla listallasi ehdottomasti olisi?

Toisaalta jos vaikkapa elämän tarkoitus ei vielä ole selvinnyt, niin voi välillä olla helpompaa vaihtaa näkökulmaa ja miettiä, mitä se ei ole. Ja minimoida niitä :)

Ja onhan siinä tämäkin puoli... ;) Jospa tämä olisi se ensimmäinen motivoiva tekijä, niin go for it!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti