torstai 7. kesäkuuta 2012

Sinisilmäinen optimisti katselee finanssikriisiä

Ihminen tarvitsee materiaalisista asioista oikeastaan vain ruokaa, vaatteita ja lämpimän pedin jossa katto päällä. Henkisistä asioista ihminen tarvitsee ainakin sosiaalista verkostoa, rauhaa, iloa, huumoria, läheisyyttä, toivoa, muiden ihmisten tukea ja rakkautta, mutta listaa voisi kyllä jatkaa pitkällekin. Kuten vaikkapa tunnetta siitä, että kuuluu johonkin ja tunnetta siitä, että jokin korkeampi rakkaus/äly/suunnitelmallisuus kannattelee maailmankaikkeutta.
Yksi näkökulma on, että en tiedä mistään mitään. Mutta näkökulma, josta itse mielummin katselen maailmaa on ajatus siitä, että näissä talouskriiseissä piilee mahdollisuus parempaan. Me oikeasti tarvitsemme enemmän henkisiä asioita kuin materiaalista kökköä. Näin downshiftaajan perspektiivistä meillä länsimaalaisilla on kyllä varaa tinkiä materiaalisista asioista ja sen sijaan haalia henkisiä asioita. Läheisyyttä, rauhaa, sosiaalisuutta, iloa, huumoria, toivoa, tukea ja rakkautta. Melkein kuin maailma haluaisi opettaa meille, että downshiftatkaa tai itkekää ja downshiftatkaa! Vaikka kaikki pankit menisivät nurin ja raha menettäisi arvonsa, niin huomaamme, että meidän on silti mahdollista säilyttää ne tärkeimmät asiat, jos haluamme! Voi olla, että fyysiset perustarpeet - ruoka, vaatteet, katto - tuottavat haastetta, mutta senkin voin nähdä jälleen yhtenä hienona mahdollisuutena toimia yhteistyössä muiden ihmisten ja luonnon kanssa.

Olen sikäli onnekas, että materiaalisia turhakkeita on siunaantunut aika vähän. Jos pankkini menee nurin, niin en todellakaan menetä miljoonia enkä edes yöuniani (ne ovat ilmaisia)! :D Oikeastaan uskon, että Aikapankin tapaiset ringit tulevat palvelemaan meitä enemmän ja enemmän. Voisin oikeastaan itsekin liittyä jo nyt!

Tällaisia mietteitä tänään... Paljon rakkaudellisia ajatuksia Kreikkaan ja Espanjaan. Toivon ihmisten siellä pystyvän jakamaan henkisiä tukipaketteja toinen toisilleen <3 Eikä vain siellä, vaan kaikkialla. Mikä voisi olla tämänpäiväinen henkinen tukipaketti lähimmäiselle? Täällä Suomessa ehkä vielä tällä hetkellä riittää pelkkä tukeminen. Eli hymyily, ystävällisyys, pilke toivosta. Ne ovat kaikkien käytettävissä, ilmaiseksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti