sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Olemuksen syvempää olemusta

Istahdin miettimään, mitä tekisin elämässäni, jos rahaa olisi käytettävissä rajattomasti. Ideat alkoivat nopeasti tulvimaan! Kirjoitin ylös pitkän listan kaikenlaisia superideoita. Sitten katsahdin listaan uudemman kerran ja huomasin, että itse asiassa siinä oli paljonkin asioita, joita voin ryhtyä toteuttamaan jo nyt, vaikkei varoja (vielä?) olisikaan! Hieno ajatusleikki ja luovuuden elävöittämiskeino tuo ajatus rajattomasta määrästä rahaa! Kokeile sinäkin! :)

Samalla tulin miettineeksi taiteen olemusta. Kaaostaide vs. harmoniataide. Tein ilahduttavan huomion: "Moderni avantgarde kökkötaide" on väistymässä ja ihmiset arvostavat enemmän ja enemmän harmoniaa. Nykyään saatetaan jo rakentaa kauniita rakennuksia, säveltää harmonista nykymusiikkia, tehdä silmää miellyttävää nykytaidetta jne. Tuntuu, että rokki- ja poppipuolellakin biiseissä alkaa olemaan enemmän elämäniloa ja valoa perinteisen synkistelyn lomassa. Jopa kauniit elokuvat ovat taas muodissa angsti- ja teloitusleffojen rinnalla.

Aurelia on hurahtanut Bambi -elokuvaan. Se onkin kaunis ja upea taideteos! Elokuva on ilahduttavaa ja riemastuttavaa katseltavaa (kun kelaa dramaattisten kohtauksien yli, kuten pienen tytön kanssa katsoessa täytyy). Kauniit maisemat, upeat värit, hienosti oivallettua elekieltä, suloisia ja höpsöjä eläinpersoonallisuuksia, pääjuoni ja punainen lanka elämän kiertokulussa (eikä missään perinteisessä vastakkainasettelussa) ja ennen kaikkea nerokas yhteensopiva musiikki. Siinä mielestäni kasassa hyvän taidenautinnon ainekset!

Mielestäni taide ei edes ole olemassa siksi, että se "herättäisi tunteita", vaan me ihmiset olemme tässä elämässä juurikin sitä varten. Ehkä ennemmin voisi sanoa, että hyvä taide on olemassa siksi, että se muistuttaa meitä meidän alkuperästä: universaalin valon ja rakkauden lähteestä (jota kukin voi kutsua nimellä, jolla hän asian parhaiten ymmärtää)? Mielestäni hyvä taide on sellaista, mikä herättää meissä muiston tästä yhteydestä, tai ainakin aavistuksen verran ravistaa sieluamme syvintä osaa, joka pitää sisällään tämän tiedon.

Miksi ihmisiä sitten tuntuu kiehtovan kaaos harmoniaa enemmän? Ehkä siksi, että tämä meidän näkemä todellisuus on aika kaaoslähtöistä. Ainakin verrattuna muunlaisiin "maailmoihin", kuten vaikkapa matematiikan, musiikin, fysiikan, mikro- tai makrokosmoksen maailmoihin. Kun näitä osittain abstraktimpia maailmoja tarkastelee, huomaa aika äkkiä kuinka harmonisia ja lainmukaisia ne ovat. Ja erittäin kiehtovia juuri siksi.

Aurelia on ihastuttava pieni persoonallisuus. Kaupassa kaiketi "normaalit" lapset mankuvat karkkia? Aurelia mankui viime kauppareissulla niin uutterasti tomaattia, että kun siellä sattui luomutomaatteja olemaan niin ajattelin, että jos lapsi kinuaa tomaattia eikä karkkia, niin hän on kyllä tomaatin saava!

Onnellinen kauppareissulainen.

Aamulla puhelin piippasi ja lähdevesimieheltä tuli viesti, että voisinko laittaa kaikki lähdevesikanisterit kuntoon jos hän hakisi meille vettä. Meillä oli hyvä työnjako: minä huuhdoin astiat ja Aurelia roudasi ne portaat alas. Laulaen, naureskellen ja riemusta kiljuen! :) Ymmärrän häntä, sillä itsenikin mielestä on aivan todella innostavaa olla mukana auttamassa toisia jossain hyvässä jutussa! 

 

Sitten puhelin piippasi jälleen ja tuli kutsu metsäreissuun. Mikä ihana aloitus sunnuntaipäivälle! :)

 

 
Lopuksi vielä hehkutus Cocovi Barille. Tykkään siitä firmasta aika paljon. Perinteisesti firmat ovat olemassa vain yhtä tarkoitusta varten, rahan tekemistä varten. Tämä firma on kuitenkin siinä mielessä eettinen, että ihmiset saavat rahalleen jotakin oikeasti arvokasta. Lisäksi baarissa on aina mitä mielenkiintoisimpia ihmisiä ja vaikka ei tuntisikaan ketään, lähtee juttu lentämään ihan ventovieraidenkin kanssa. Tässä paikassa on myös luontevaa puhua "oikeista asioista" eikä säästä ja lööpeistä. Täällä kovimmat aiheet ovat terveys, hyvinvointi, ilo, harmonia... Suosittelen!


Raakasuklaatakin on tarjolla vinot pinot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti