sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Tule tule hyvä kakku!

Miksi lapset opetetaan hiekkalaatikolla sanomaan "älä tule paha kakku tule hyvä kakku"? Koko "älä" ja muut pikkuiset negatiiviset etuliitteet ovat hämäystä jotka tosi helposti putoavat pois. Usein ei-toivotuin seurauksin. Lapsikin oppii lorun äkkiä lyhennetyssä muodossa "tule paha kakku". Sama kuin "älä juokse" hukkaa etuliitteensä juoksumatkan päähän, jonne monesti tuntuu kuuluuvan pelkästään "juokse"

Olenkin huomannut, että lasten kanssa toimivampaa on käskeä tai pyytää kuin kieltää. Kertoa mitä saa tai pitää tehdä sen sijaan, että vain luettelisi mitä ei saa tehdä (mikä vain antaa valtavasti "hyviä" ideoita lapselle). Tai että "kaikki on hyvin" sen sijaan että sanoisi "ei mitään hätää", joka siis sisältää ajatuksen hädästä. Myöskin kun saman asian sanoo positiivisessa muodossa, ei jää arvailun varaa: "jos tässä ei ole hätää, niin mitä tämä sitten on?". Nykyaikainen loru kuuluukin "Tule tule hyvä kakku, tule hyvä kakku!"

Tänään tuli hyvä kakku. Minun superfoodkeittiössä. Ihan aito rawfoodkakku, joka hurjan kuuloisesta reseptistä huolimatta maistui todella toimivalle! Resepti napattu täältä.

Pohja:
125g mantelijauhoja
125g kookosjauhoja
3 dl rusinoita liotettuina + liotusvesi
kourallinen pähkinä/mantelisekoitusta liotettuna (liotusvesi kaadetaan pois)
2 rkl lucumaa

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa, jos se on oikeasti tehokas. Jos se on laiska kuten meidän, niin sitten ainekset pitää vain sekoittaa kulhossa ja jättää reilusti sattumia. Jos menee liian tönköksi, niin voi lisätä vettä. Rusinat ja pähkinät kannattaa laittaa veteen likomaan edellisiltana.

Voidellaan irtopohjavuoka kookosöljyllä ja painetaan pohjamönjä tasaisen tiiviiksi vuoan pohjalle esim lusikalla. Sitten itse kakkusisälmykseen :)

Täyte:
3 sitruunaa, joista puristetaan mehut (alkuperäisessä reseptissä lime)
15 liotettua taatelia (liotusvesi pois)
2dl sulatettua raakakaakaomassaa
1,5 dl sulatettua kookosöljyä
3rkl lucumaa
3rkl spirulinaa
3rkl macaa
3rkl raakakaakaojauhetta (alkup. carob)
1tl psylliumjauhoa (alkup. 3rkl soijalesitiiniä)
1,5rkl hunajaa (jonka itse unohdin, toimii siis myös ilman!)
1rkl kanelia
ripaus ruususuolaa (tämänkin unohdin, ei haitannut)

Kaakaomassa, kookosöljy ja hunaja(!) vesihauteeseen sulamaan. Määrät on minun keittiössä aina erittäin sinne päin. En tajua miten joku voi tietää kuinka paljon 3dl on??! No, sillä aikaa kuin edellä mainitut sulavat, ajetaan tehosekoittimella sileäksi sitruunamehu ja puristimeen jäänyt hedelmäliha sekä taatelit (nämäkin kannattaa laittaa likomaan jo edellisiltana). Sitten joukkoon kaikki jauhot ja taas huristus. Jos on toimiva blenderi voi vielä heittää joukkoon kaakao-kookos-sulan, mutta jos blenderi on kuten meillä mallia lelu, niin kannattaa ennemmin kaataa blenderistä mönjä tuohon kaakao-kookos-sulaan ja sekoittaa tasaiseksi ihan käsivoimin. Sitten täyte kaadetaan vuokaan pohjan päälle ja koko kakku pakastimeen n puoleksi tunniksi ja lausutaan ääneen "tule tule hyvä kakku". Nam!! :)

 

"Hyvää!! Taidanpa ottaa vähän lisää!"

Pikku-Einstein :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti